Ciekawostki

ciekawostki 4Pomidor znajduje się w czołówce najczęściej spożywanych warzyw w Europie. Posiada nie tylko prozdrowotne właściwości, ale dostarcza także bogatych walorów smakowych. Pomidory zawierają likopen – związek mający silne właściwości antyoksydacyjne. U nas pomidory w wersji suszonej –  włoskie pomidory suszone na słońcu w zalewie oliwnej, z dodatkiem mieszanki ziół, naturalnie bez substancji konserwujących. Połączenie z oliwą powoduje jeszcze łatwiejsze wchłanianie się witamin. Idealne z wędlinami, serami oraz innymi warzywami w sałatkach lub jako indywidualna przekąska.

 

Chleb to jeden z podstawowych produktów żywnościowych. Polska może być dumna ze swojego chleba. Zawdzięczamy ciekawostki (2)
to tradycji, wypracowanym metodom wypieku oraz przede wszystkim dobrym ziarnom zboża. Chleb posiada wiele istotnych wartości odżywczych i witamin. Zawiera mnóstwo węglowodanów, będących paliwem dla naszego organizmu. Dostarcza również cennego białka wspomagającego regenerację i wzrost mięśni. U nas zawsze świeży, naturalny, wysokiej jakości, w wersji pełnoziarnistej – żytni, bez pszenicy, na zakwasie z dodatkiem całych ziaren pestek dyni, słonecznika, siemienia lnianego. Idealny do kanapek i tartinek.

Kasza to nic innego jak jadalne ziarna zbóż. Kasza stanowi super wartościowy produkt żywieniowy.
Zawiera mnóstwo dobrych złożonych ciekawostki 3węglowodanów, błonnik wpływający na proces trawienia oraz witaminy. Jest bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę, która jest paliwem dla mózgu i wszystkich innych komórek. Pod względem wartości odżywczej kasze bezwzględnie przewyższają ryż, makarony oraz ziemniaki. 100 g ugotowanej kaszy niemal pokrywa całkowite dzienne zapotrzebowanie na węglowodany. Istnieje wiele gatunków kasz. U nas kasza występuje jako baza węglowodanowa sałatek – kasza pęczak – najmniej przetworzona gruba kasza jęczmienna oraz kasza gryczana niepalona, która jest bezglutenowa.

ciekawostki 6Sery tworzą swój własny niezwykły świat, mają bogatą historię oraz regionalne tradycje. Z jednej strony cechuje je prostota – są przecież bezpośrednim produktem obróbki mleka, z drugiej zaś są wyrafinowane – potrzebują czasu i opieki. Zawierają tłuszcze, są kaloryczne, w nadmiarze nie są super zdrowym produktem. Mają jednak dużo łatwo wchłanialnego wapnia, białka oraz witaminy B12. Podstawową zaletą serów są ich walory smakowe, a tych jest niemalże tyle, ile jest na świecie gatunków sera, tj. ponad 4 tysiące. Idealne jako przekąska, w połączeniu z gruszką,winogronami, jabłkiem, chutney, słonym krakersem oraz oczywiście wytrawnym winem. My staramy się być niezwykle drobiazgowi w stosunku do sera, zwracając uwagę na jego pochodzenie oraz jakość. U nas znajdziesz angielskie cheddary (między innymi jako dodatek do kanapek), francuskie camambert, brie, rouguefort, Bleu de Bresse, włoskie gorgonzole, mozzarelle, holenderskie goudy, edamy i mimolette, szwajcarskie ementalery i gruyère, greckie fety, jak również polski Bursztyn, Rubin i Szafir oraz sery korycińskie.

 

CiekawostkiHummus to pochodząca z Libanu pasta z ciecierzycy pospolitej (grochu włoskiego) podawana jako dip i dodatek do surowych warzyw. Legenda głosi, że hummus został wymyślony przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych. Przyrządzany jest z dodatkiem pasty tahini, oliwy oraz czosnku.  Hummus stał się bardzo popularny w kuchni europejskiej, jako wegański dodatek. Idealnie pasuje jako dip i dodatek do warzyw. Zawiera dużo białka pochodzenia roślinnego oraz magnez. Jest ceniony za walory smakowe.

 

 

dreamstime_xs_23705414Wędliny to przede wszystkim tradycja. Niemalże każdy zakątek świata ma własne sposoby przetwarzania i przechowywania mięs oraz podawania ich na zimno jako przekąski lub dodatki. Wędliny dostarczają przede wszystkim białka zwierzęcego i bogatych walorów smakowych. Należy wybierać te najmniej przetworzone, bez dodatkowych ulepszaczy smakowych i środków konserwujących. My wybieramy w szczególności wolno dojrzewające szynki parmeńskie, serrano oraz szwarcwaldzkie, kiełbasy chorizo, salami oraz polskie wolno dojrzewające podsuszane wędliny regionalne, które obecnie przeżywają istny renesans również na europejskich stołach.

 

 

dreamstime_s_32998959Warzywa to bez wątpienia produkt super zdrowy i odżywczy, dostarczający witamin, minerałów, błonnika oraz wody. Specjaliści zalecają, by każdego dnia jeść około pół kilograma warzyw, najlepiej dodawać je do każdego posiłku. Warzywa zapewniają nam zdrowie i witalność przez okrągły rok. Ponadto, dobrze wpływają na wygląd skóry oraz włosów, ułatwiają trawienie, są lekką przekąską pomiędzy posiłkami, śmiało zastępującą słodycze. Stanowią najbardziej rozbudowaną kategorię naszych produktów. Zwracamy uwagę, aby były naturalne oraz sezonowe. Są dodatkiem do sałatek, kanapek, tartinek, wrapów oraz występują jako przekąska z dodatkiem dipów oraz sosów. Stawiamy na polskie warzywa z lokalnych upraw. Są naturalne, smaczne oraz świeże. Im więcej kolorów tym lepiej, znajdziesz więc u nas między innymi marchewkę, buraka czerwonego, ogórek zielony, seler naciowy, czerwoną cebulę, pomidory, zielony groszek, bób, fasolę, groszek cukrowy, paprykę, białą rzodkiew, rukolę, roszponkę, rukiew wodną oraz liście młodego szpinaku.

dreamstime_xs_18743740
Filet z piersi kurczaka
to jeden z bardziej popularnych produktów drobiowych. Pieczony, gotowany, duszony lub grillowany z dodatkiem ziół i przypraw dostarcza wielu wartości odżywczych oraz walorów smakowych. Zawiera znikome ilości tłuszczu, jest szczególnie bogaty w białko, cynk, magnez, potas i witaminy z grupy B, co wpływa na jego szczególne właściwości dietetyczne. 100 g kurczaka dostarcza aż 21,8 g białka i ma tylko 121 kcal. Poza tym drób jest dobrze tolerowany pokarmowo. U nas w wersji grillowanej, pieczonej lub gotowanej w przyprawach, jako dodatek do sałatek oraz wrapów.

 

Orzechy to kolejny super produkt. Zawierają wiele witamin oraz minerałów wpływających ciekawostki 5
pozytywnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, potasu oraz witaminy E. 30 g orzechów dostarcza dziennego zapotrzebowania na witaminę E oraz magnez. Orzechy należy jednak spożywać z umiarem. Są wysokokaloryczne (100 g orzechów włoskich to aż 645 kcal), w nadmiarze mogą być ciężkostrawne oraz powodować alergie. U nas w orzechy laskowe, brazylijskie, nerkowca oraz migdały występują jako 50 g mieszanki z suszoną żurawiną lub jagodami goji, idealnie jako przekąska i element zdrowej diety.

 

dreamstime_s_54045584Ciasta, kto ich nie kocha. Ciasta mogą być również zdrowe. Coraz bardziej popularne stają się ciasta marchewkowe, bananowe oraz dyniowe z ograniczoną ilością cukru oraz tłuszczu. Stanowią pożywną przekąskę i dostarczają wielu walorów smakowych. W naszym menu znajdziecie również ciasto brownie, które swą smakową intensywność zawdzięcza czekoladowej, lekko zakalcowej bazie. Jako jedno z niewielu ciast zawiera minimalną ilość mąki. Legenda głosi, że przepis pochodzi od gospodyni domowej, która zapomniała dodać do ciasta o proszku do pieczenia, za to nie skąpiła czekolady. Nasze brownie przygotowywane jest w oparciu o czekoladę belgijską, której również nie szczędzimy!